Extreme-urheilun valokuvaaminen on oma taiteenlajinsa. Jokaisessa urheilulajissa on omat erikoisuutensa, sääntönsä ja ammattilaiset, jotka toimivat omilla areenoillaan. Itse olen harrastanut vuosikausia maastopyöräilyä ja olen nähnyt tuhansia kuvia erilaisista laskuista ja hypyistä, joten tiedän miltä erilaisten hyppyjen ja temppujen kuuluu näyttää ja millaisia linjoja pyöräilijä hakee maastossa. Jos taas lähden kuvaamaan skeittaamista, ymmärrän kyllä lajista jonkun verran, mutta en ole kuitenkaan lähtökohtaisesti täysin perillä skeittaajien tekemistä tempuista. Kuten missä tahansa muussakin valokuvauksen alalajissa, sinun on tärkeää ymmärtää, mitä kuvaat ja tehdä yhteistyötä kuvattavan kanssa, ja tämä vaatii keskustelua ja luottamuksen rakentamista. Jos et ole aiemmin kuvannut extreme-urheilua, se saattaa näyttää helpolta, mutta todellisuudessa urheiluvalokuvaaminen on kuitenkin paljon ennakoitua hankalampaa esimerkiksi studiomallin kuvaamiseen verrattuna, ja extreme-urheilun tapauksessa se on vieläkin monimutkaisempaa. Mutta muutaman vinkin avulla onnistut parantamaan taitojasi onnistuneiden extreme-urheilukuvien taltioinnissa.

Tunne kuvaamasi laji

Jos olet koskaan valokuvannut ballerinaa, tiedät että he tutkivat erittäin vaativasti ottamasi kuvat ennen sen kelpuuttamista. Yksittäisen sormen asento tai varpaiden korkeus määrää, pitävätkö he kuvasta vai vihaavatko he sitä. Extreme-urheilun osalta tilanne on vastaavanlainen. Paras tapa lähteä selvittämään hyvän otoksen anatomiaa on tutustuminen lajiin. Kannattaa tutustua lajiin keskittyviin nettisivustoihin, että saat selville, millaisia kuvia lajista odotetaan otettavan. Tutustu valokuvien ottopaikkoihin, koeta selvittää, millaisia linssejä kuvauksessa on käytetty ja millainen valaistus on ollut. Kuten missä tahansa muussakin valokuvauksessa, kuvaamistilanteiden purkaminen ja kuvauksen järjestämisen visualisoiminen on avainasiassa ennen valokuvaamisen aloittamista. Ainoa ero extreme-urheilussa on, että kuvaamasi henkilö riskeeraa luultavasti oman terveytensä otettavan kuvan eteen. Sinun täytyy olla valmis, tietää millaisia asetuksia haluat käyttää ja mistä kuvakulmasta aiot kuvata.

Kameran asetukset

Extreme-urheilu on vauhdikasta, eivätkä kokonaisten temppujen suorittaminen kestä kuin vähimmillään vajaan sekunnin. Ja valokuvaajana sinun täytyy taltioida vain yksi ruutu tuosta hetkestä. Liikkeen saa ikuistettua extreme-urheilussa kahdella eri tavalla, yksi tapa on käyttää nopeaa suljinaikaa ja toinen on käyttää salamaa lyhyellä salama-ajalla. Ellet tiedä, mitä olet tekemässä kameran salamavalon kanssa tai valokuvaat hämärässä, nopean suljinajan käyttäminen on paljon parempi näistä vaihtoehdoista, kun vasta aloitat kuvaamista. Sinun täytyy saada valotusaika kohdalleen nopeasti, ja tähän tarkoitukseen helpoin keino on käyttää nopeaa suljinta. Sinun kannattaa pitää kamera suljinaikatilassa ja pyrkiä kuvaamaan vähintään 1/500 sekunnin suljinajalla. Tämä tarkoittaa, että kuviisi ei tule liike-epäterävyyttä, mikä on tärkeää noiden hienojen temppujen taltioinnissa. Vastapainona tässä ovat tietenkin aukko ja ISO-arvo. Suosittelisin henkilökohtaisesti käyttämään suurempaa ISO-arvoa ja pitämään aukon sellaisissa arvoissa, että sinulla on laajempi syväterävyys käytössäsi, että todennäköisyys tarkan kuvan taltioimiseen on suurempi. Tämä soveltuu hyvin ulkona kuvaamiseen, mutta jos kuvaat esimerkiksi sisätiloissa skeittipuistossa, sinun saattaa kannattaa käyttää salamavaloa.

Käytä automaattitarkennusta tai suunnittele etukäteen

Tarkennustilana sinun kannattaa käyttää automaattitarkennusta. Tämä on suunniteltu toimintakuvaamista varten ja antaa sinulle parhaan mahdollisuuden saada tarkan kuvan urheilijasta. Vaihtoehtona tälle on tarkentaa etukäteen ja vaihtaa sen jälkeen manuaalitarkennukselle pitääksesi tarkennuksen kohteessa. Tämä tekniikka vaatii sen, että urheilija asettuu etukäteen siihen paikkaan, jossa temppu odotetaan tehtävän, jolloin tarkennat tähän kohteeseen ja vaihdat kameran manuaalitarkennukselle. Kuten muussakin kuvaamisessa, sinun täytyy lukea kamerasi käyttöohjeet, kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja etsiä parhaiten sinulle sopiva keino kuvataamiseen.