Valokuvaus retken voi järjestää koska tahansa ja minne tahansa. Joskus voi olla jopa mahdollisuus ulkomaanmatkaan, jonka koko ajatus on lähteä kuvaamaan ja jopa jonkun ammattivalokuvaajan ohjeilla tai vaikkapa muiden saman luontoisten valokuvaajien kanssa.

Sellaisesta reissusta valitettavasti moni vain haaveilee, sillä se ei ole edullisimmasta päästä. National Geographickin luontokuvaajia seuranneena voi vain ihastella ja haaveilla siitä, että kun pääsisi joskus tekemään tuollaista valokuvausta, mitä he tekevät päivittäisessä elämässään. Valokuvauksen ympärille, kun rakentuu aivan omanlainen maailmansa, joka on täynnä haaveilua, näkemistä, kokemista ja retkiä. Jokainen valokuvaaja voi kuitenkin harrastaa jonkinlaisia valokuvaus retkiä. Niiden ei tarvitse olla jättimäisiä suuren budjetin elämyksiä, vaikka sillainen olisikin aina haaveissa. Joskus retkistä saa paljon irti jo ihan sillä, kun antaa mennä ja painuu vaikkapa ihan lähimaastoon kuvailemaan. Siitä voi tehdä uuden harrastuksen ystävän kanssa tai henki reiän itsellensä. Oli miten oli, retkeen kannattaa kuitenkin varautua muutamin keinoin, jotta siitä saa kaiken irti. Oli se sitten retki ulkomaille tai vaikkapa vain ihan lähelle.

Mistä ideoida valokuvausretkeä

Valokuvauksesta kiinnostuneen on jännittävä lähteä valokuvaamaan oikeastaan mihin vain. Mutta aina kannattaa muistaa, että kaikki eivät ole kiinnostuneita lähtemään sellaiselle reissulle, missä vain kuvataan. Siksi ensiksi ennen retkelle lähtöä ja sen suunnittelua kannattaa miettiä tarkoin, kuka lähtee retkeen mukaan. Jos lähipiirissä ei ole muita valokuvaajia, mutta seuraa on saatava, on tehtävä selväksi matka kumppanille, että retki tehdään valokuvauksen vuoksi ja tästä syystä se tulee olemaan hieman erilainen. Sellaiselle henkilölle, joka ei valokuvaa on selvennettävä, että mitä retkellä tapahtuu ja miten valokuvaus vie aikaa kaikelta muulta. Ihminen, joka ei kuvaa, ei voi ymmärtää, miten jostakin pienestä yksityiskohdasta jaksetaan innostua täysin ja siihen jäädään odottelemaan oikeaa hetkeä saada kuva aikaiseksi tai että, miksi upea auringonlasku pitää pilata tunnin valokuvien räpsimisellä. Nämä asiat on siis oltava selvillä myös sille, joka matkaan lähtee mukaan ja mitä yksityiskohtaisemmin voi kertoa ja avata sitä, miten ja millä kaavalla matka taitetaan, sen parempi se on jokaiselle. Myös eri valokuvaajista koostuvan ryhmän on keskusteltava valokuvauksesta ja retkestä etukäteen, ettei käy niin, että koko porukka hajaantuu täysin ja kuvailee mitä kuvaileekaan ja retken aikataulut ja tavoitteet eivät täyty. Viestintä ja kommunikointi on siis ensi askel valokuvaus retkeä varten.

Mihin retkelle

Valokuvaamaan voi lähteä vaikkapa metsään tai tekemään mallikuvausta. Ideoita on tuhansia ja jos retkeä varten halutaan määrittää jotakin tavoitteita, on vaikkapa Instagram valokuvien jako palvelu hyvä väylä lähteä poimimaan ideaa, mitä ja missä kannattaa kuvailla. Eläinkuvauksissa on hauska päättää tietty eläin, joka olisi tarkoitus bongata ja suunnitella retki sen mukaan, että tuo eläimen näkemisen mahdollisuus kasvaa mahdollisimman suureksi. Mikä voisi olla mielenkiintoisempaa kuin asua pienessä näkötornissa odotellen päivät pitkät karhujen valokuvaamista ja nauttia luonnosta ja sen hiljaisuudesta. Oli se sitten Lapin ruska, Pohjois-Norjan kevättulvien aiheuttamat jättimäiset vesiputoukset vuorilta tai vaikkapa lähimetsän luonnon eläinten lähikuviin saaminen, on kaikenlainen retkeily hauskaa ja siihen kun lisätään vielä kylkeen oma lempi harrastus, ei voi muuta kuin nauttia jo pelkästä suunnittelu vaiheestakin ja vielä enemmän koko retkestä, vaikka toivottua kuvaa ei koskaan saataisi aikaiseksi. Valokuvaus retki voi siis olla täydellinen, vaikka matkalta ei jäisikään yhtään hyvää ja onnistunutta otosta.