Kuten moni muu eri alan ammattilainen, myös valokuvaaja voi erikoistua tiettyyn genreen eli valokuvaustyyppiin. Valokuvaaja voi kuvata ammatikseen luontoa, henkilöitä, kouluja, urheilua tai vaikkapa eläimiä. Toki muutkin kuin ammattilaiset voivat toteuttaa omaa visiotaan ja harrastaa valokuvausta oman intohimoisen kohteensa parissa. Nappaa kamera kainaloon ja lähde etsimään uusia kuvauskohteita! Valokuvauksen eri lajeja on erittäin paljon, mutta katsellaanpa muutamaa eri lajia.

Elottomat kohteet

Tuotekuvaus tarkoittaa tuotteiden kuvaamista eri yrityksille. Valokuva on yleensä ensimmäinen asia, jonka asiakas näkee mistä tahansa tuotteesta. Se on se ensimmäinen hetki, joka voi määrittää jopa sen, meneekö tuote kaupaksi. Valokuvaajalla on siis suuri osa tuotteen markkinoinnissa. Tuotteen täytyy tulla edukseen kuvassa. Siksi sen väreihin, taustaan ja kuvakulmaan kiinnitetään huomiota. Huono tuotekuva voi aiheuttaa sen, ettei tuotetta osteta.Rakennus- ja asuntokuviin satsataan erityisesti silloin, kun kuvattavana kohteena on myytävä asunto tai talo. Asuntokuviin perehtynyt tietää, millaiset kuvat myyvät ja kiinnostavat mahdollisia ostajia. Huonot, pimeät kuvat eivät houkuttele, vaan kuvien tulisi välittää katsojalle puhdas ja valoisa tunnelma. Yksityiskohtien kuvaaminen tuo lisäplussaa silloin, kun talossa on ainutlaatuisia tai merkittäviä kohteita, joista asunnon tuleva omistaja voisi kiinnostua.

Ilmakuvaus on nykyään suositumpaa kuin ennen, kiitos lennokkien yleistymisen. Moni kuvaaja onkin lisännyt kalustoonsa laadukkaan lennokin, jolla voidaan kuvata esimerkiksi tapahtumia, kaupunkeja, tontteja tai taloja. Lennokkien avulla voidaan saada laadukasta videokuvaa esimerkiksi erilaisista tapahtumista, kuten autokilpailuista. Monet haluavat myös ikuistaa tonttinsa kuvan talon seinälle.

Elävät kohteet

Muotokuvia otetaan maailmalla paljon. Se onkin yksi maailman yleisimmistä valokuvaustyypeistä. Ihmisistä otetaan kuvia eri tarkoituksiin ja ammattikuvaaja saa ikuistettua kuvaan halutun tunnelman ja luonteen. Muotokuvia otetaan arvohenkilöistä, kuten presidenteistä ja muista johtajista, virkamiehistä, yrityksen henkilöstöstä, lapsista ja koko perheistä. Näissä kaikissa kuvien luonne on erilainen ja kuvaajan täytyykin osata valita muotokuvalle sopiva tyyli.Muotikuvaajat ottavat lehtien kansikuvia tai mallikuvia. Kuvissa saatetaan mainostaa muotivaatteita tai itse mallia tai artistia. Nämä kuvat eroavat monista muista kuvista siinä mielessä, että niissä voidaan käyttää loputtomasti mielikuvitusta. Muotikuvia voidaan ottaa mitä erilaisimmissa ympäristöissä ja mallin päällä voi olla viimeisintä huutoa olevaa muotia tai mitä tahansa kekseliästä ja kiinnostavaa. Myös meikkien avulla voidaan räväyttää ja rajoja saa ja pitää rikkoa. Lehtien kansikuvissa nähdäänkin usein mitä erilaisempia meikkejä tai kampauksia ja niiden tarkoituksena onkin herättää huomiota. Lehden ostava asiakas jää katselemaan upeaa kansikuvaa ja hyvä kuva nostaa lehden ostamisen todennäköisyyttä.Muita eläviä kohteita ovat tietysti eläimet. Eläimistä voidaan ottaa muotokuvia, joissa eläin istuu tai seisoo paikoillaan. Toinen tapa kuvata on liikkuva eläin. Tämä tuo kuvaajalle tietynlaista haastetta, sillä voi olla sekunnin murto-osasta kiinni, saadaanko halutunlainen kuva aikaan. Eläinten kuvia voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen, kuten mainoksiin, tuotekuviin tai vaikka perheen seinälle tauluksi. Urheilu, jos mikä on eläväistä. Siinä vaaditaan nopeaa reagointikykyä ja huippunopeaa kameraa. Urheilijan ilme ja asento vaihtuu sekunnin murto-osassa ja tämä tekeekin siitä todella mielenkiintoista. Kuvittele vaikkapa nyrkkeilijää. Hän seisoo katsoen vastustajaa, mutta hetken päästä hän onkin jo käsi ojossa, yrittäen osua vastustajaansa. Hikipisarat kiiltelevät nyrkkeilijän iholla ja ilme on keskittynyt. Eri valoisuuksilla tilanteesta voi saada upeita lähikuvia mainostarkoituksiin. Kuvaaja voi saada urheilusta vaikka millaisia upeita otoksia, mikäli keskittyy oikeaan hetkeen ja ilmeeseen. Parhaat kuvat voivat päästä urheilulehtiin, uutissivustoille tai mainoksiin.