Valokuvauksen aloittaminen on helppoa. Heti alkuun ei tarvitse panostaa kalliiseen järjestelmä kameraan vaan alussa käytetty kamera yksinkertaisella linssillä on aivan riittämiin.

Valokuvausta voi alkaa harrastaa nykypäivänä myös vaikka ihan ilmankin kameraa nykyaikaisten todella tarkkojen ja hyvien kännyköiden kameroiden vuoksi ja järjestelmäkameraa mukanaan kantavat turistit ovatkin jo lähes kokonaan kaikonneet. Valokuvaukseen tarvitsee järjestelmäkameraa, silloin kun halutaan oppia käyttämään ja vaikuttamaan kuvan tarkennusalueeseen, valotukseen, kuvan värimaailmaan ja terävyysalueeseen kaikkeen itse. Järjestelmäkameraa ei kannata hankkia, jos ei ole aikomusta hankkia osaamista aukoista ja muista asioissa vaan kuvaa vain valmisohjelmilla, koska nykypäivänä nuo valmisohjelmat löytyvät myös lähes yhtä hyvällä kuvanlaadulla myös uusimmista pokkari kameroista ja puhelimien kameroista. Jos kuitenkin järjestelmäkamera maailma kiinnostaa ja on valmis siihen panostamaan hieman aikaa ja opiskelua, on tarkoin valikoitava mihin kamera merkkiin haluaa lähteä. Useinkaan eri merkkisen kameran lisäosat ja linssit sekä muut ohjeetkaan eivät päde toisen merkkiseen kameraan ja siksi alusta asti samassa merkissä pysyminen säästää huomattavasti rahaa ja hankintojen määrää.

Perusteita kuvaamisessa

Se, mistä sitten lähteä liikkeelle on perusteet aukon käytössä. Isot arvot ja aukko, kun eivät ole mikään yksinkertaisin asia opetella, sillä niiden tietämiseen tai tunnistamiseen eri valaistuksessa vaatii kokemusta kuvaamisesta ja monia epäonnistumisia. Valaistuksen arviointi on aina vaikeaa jopa kokeneellekin kuvaajalle ja sitä joutuu harjoittelemaan aina sitä mukaan, kun valo vaihtuu. Jonkin moinen tuntuma kuitenkin asiassa kehittyy yllättävän piankin kuvaamisen aloittamisesta, jos vaan jaksaa ottaa paljon kuvia ja vertailla erilaisia arvoja toisiinsa runsaasti. Kuvaa siis paljon ja erilaisissa valaistuksissa ja opit hiljalleen säätämään aukon suhteellisen lähelle sitä tilaa, millä saadaan paras kuva aikaiseksi. Kuvassa täytyy ottaa huomioon myös valaistuksen väri. Kellertävässä huonevalossa on aivan eri asia kuvat kuin kuvataan ulkosalla täydessä auringon paisteessa tai pilvisellä säällä on aivan erilainen valon väritys kuin varjoisassa huoneessa. Siksi valon määrän pääsyn lisäksi täytyy osata säätää valkotasapaino kohdillensa. Valkotasapainoa moni kuvaaja säätää paljon automaattisien ohjelmien mukaisesti tai jopa täysin automaattisena mutta tämä ei kannata, sillä silloin ennakointia ja kuvausta ei opi tunnistamaan valon mukaan. Valkotasapainon säädössä oppii käyttämään valoa hyödykseen, kun kuvaa ja osaa tunnistaa milloin mikäkin valo vaikuttaa eniten ja onko se pehmeää ja kylmää valoa vain terävää ja keltaista. Mitä paremmin valkotasapainon osaa säätää sitä luonnollisempia kuvista tulee ilman pitkää jatkokäsittelyä. Ensin kannattaa opetella kuvaamaan kuvia, jotka ovat täydellisiä ilman jatkokäsittelyäkin ja sitten vasta siirtyä tutustumaan tuohon maailmaan. Sillä kaikkein upein kuva ja teknisesti taitava kuvaaja ei tarvitse hurjaa käsittelyä kuvalle jälkeen päin vaan kuva itsessään aitona omana kuvana on täydellinen.

Opi tuntemaan kamerasi

Kun opettelet ja ihan oikeasti luet kamerasi käyttöohjeet voit löytää sieltä asioita, mitä et tiennyt siellä olevan. Manuaaliin kannattaa panostaa ja siihen kannattaa omien taitojen kehityksen jälkeen palata yhä uudelleen ja uudelleen. Myös kirjat, joissa kerrotaan teknisiä ohjeita ja neuvoja tietyn kameramerkin käyttöön kannattaa lukea läpi ja parhaat neuvot ja niksit säästää. Kun opettelee käyttämään kameransa kaikkia mahdollisuuksia, saa siitä eniten hyötyä irti ja yksikään penni ei mene tuhkana tuuleen. Monet kuvaajat käyttävät vain kymmentä prosenttia kameroidensa kapasiteetista, ihan vain siksi, että eivät tiedä niistä kymmenistä kätevistä ja tärkeistä ominaisuuksista, mitä kameran valmistaja on asiakkailleen kameraansa kehitellyt.