Olet varmaan nähnyt kuvia Eiffelin tornista, joko sen juuresta otettuna tai kaukaa.

Tai kuvia muista nähtävyyksistä, joissa nähtävyys, kuten kirkko tai muu rakennus, on sommiteltu kokonaisuudessaan keskelle kuvaa. Nämä kuvat eivät juurikaan erotu muista kuvista, toisinsanoen ne eivät ole sen persoonallisempia kuin muutkaan otetut kuvat. Miten kuviin sitten saisi persoonallisuutta? Uusilla kuvakulmilla. Rajoja ja sääntöjä rikkomalla luot aivan uudenlaisia, ainutlaatuisia valokuvia, joita ei muualla törmää.

Kokeile uutta

Lapsista on ihana räpsiä kuvia. Iloisia kuvia on helppo ottaa leikkivistä lapsista tai kuvaa varten poseeraavasta lapsesta. Vanhemmat ottavatkin usein kuvia juuri lapsistaan ja kuvista jää arvokkaita muistoja, jotka palauttavat nuo ilon hetket mieleen yhä vuosienkin jälkeen. Mutta mitä, jos kuvista haluaisi hieman erilaisia? Niin, että kuvista huokuisi hetken tunnelma. Lapsia kuvatessa kiinnostavuutta voisi tuoda zoomaaminen lähelle. Nappaa kuva lapsen nauravasta, hieman jäätelöön sotkeutuneesta suusta tai vaikka taaperon kuraisista varpaista, jotka läpsyttelevät kuraa lätäkössä. Nämä kuvat jäävät mieleen ja ne herättävät muistot henkiin elävästi pitkänkin ajan jälkeen. Ruokakuvauksessa on totuttu ikuistamaan koko annos keskelle kuvaa niin, että katsoja näkee selkeästi koko annoksen ja että hän saa oikeanlaisen kuvan tehdystä annoksesta. Ruokaa voidaan kuitenkin kuvata käyttäen monenlaisia kuvakulmia. Kokeile zoomata lähelle kuumaa, houkuttelevan näköistä pihviä tai ota kuva jostain muusta yksityiskohdasta. Kun ruoka näkyy kuvassa terävästi ja läheltä, näyttää se heti houkuttelevammalta ja katsojalle nousee oitis vesi kielelle. Leivontakuvauksessa voidaan hassutella pöllyttämällä jauhoja kuvaa varten, joko ilmaan tai pöydälle. Hauska idea on ripotella jauhoja pöydälle jonkin esineen päälle, jonka jälkeen esine nostetaan pois. Pöydällä oleviin jauhoihin jää esineen jättämä muoto. Heijastukset tuovat kuvaan omanlaistaan tunnelmaa. Kokeile järven rannalla, kun ilta-aurinko valaisee järven. Tyynellä kelillä heijastus on tarkempi kuin tuulisella kelillä, jolloin kuvasta tulee abstraktimpi. Auringonnousu tai -lasku tuo kuvaan uskomattoman hienot värit. Suosittelemme haijastuksen kokeilua, sillä niiden aikaan saat aivan upeita kuvia. Heijastushan voi tulla myös lätäköstä tai lasista.

Ulkokuviin mielenkiintoisia kuvakulmia

Luonnossa on kiva käyttää mielikuvitusta kuvakulmien suhteen. Kokeile napata kuva maantasolta. Mitä näet kuvassa? Voit saada kuvaan sellaisia asioita, joita et olisi paljaalla silmällä välttämättä huomannutkaan. Tiellä on jännä ottaa kuva maantasolta. Jos kuvauskohde on kuvassa hieman kauempana, tie toimii eräänlaisena silmän reittinä kohti kohteena olevaa autoa tai ihmisiä. Maantasolla voidaan kuvata myös lähikuvia esimerkiksi metsästä löytyvistä pienistä kasveista, kuten sammaleista ja sienistä. Saatat löytää sellaisia lajeja, joiden olemassaolosta et tiennytkään. Tämä on yksi valokuvaamisen yksi hienoimmista puolista – näet maailman aivan uusin silmin!

Luonnossa kuvia voidaan ottaa myös alhaalta ylöspäin. Vai oletko nähnyt paljon kuvia puista, joita on kuvattu runkoa pitkin alhaalta ylöspäin? Puita tavataan kuvata yleensä suoraan sivulta. Toinen tapa on kuvata reilusti silmien korkeutta korkeammalta. Näin kuvasi tulevat erottumaan muiden ottamista lukemattomista kuvista.

Näe vaivaa

Hyvän kuvan eteen kannattaa joskus nähdä vaivaa. Rannalla on kiva napata kuvia uimareista, mutta mitä jos ottaisit mukaasi vedenkestävän kameran ja ottaisitkin kuvat vedestä käsin? Tällä tavoin saat varmasti ainutlaatuisia kuvia.

Toinen, jonka vuoksi kannattaa edes välillä nähdä vaivaa, on korkealle kiipeäminen. Oli se sitten puu tai vuori, saat aivan varmasti erilaisia kuvia, kun kokeilet tätä kuvakulmaa. Moni muu kuvaaja ei nimittäin ole jaksanut nähdä samaa vaivaa, joten kuvasta tulee varmasti uniikki.