Valokuvaus on kokoajan suosiotaan nostava harrastus. Kameroista pyritään tekemään jatkuvasti yksinkertaisempia, jotta niiden käyttö olisi mahdollista myös tavallisille harrastevalokuvaajille. Kameran käyttämiseen ei enää tarvitse käydä erityistä valokuvaus kurssia, vaan onnistuu kameran käytön opettelu kotonakin. Esimerkiksi internetistä löytyy todella paljon erilaisia hyviä ohjeita, joilla pääsee opettelemaan kameran ja valokuvauksen teoriaa. Youtubesta taas pääsee sitten katsomaan käytännön videoita valokuvauksesta ja kuvien muokkaamisesta, joiden jälkeen on helppo lähteä kokeilemaan itse. Valokuvaus on erittäin hauska harrastus, mutta sen opettelu vaatii kuitenkin jatkuvaa harjoittelua ja lajiin perehtymistä. Kameran käytön opettelun jälkeen valokuvaus kuitenkin sujuu erittäin helposti ja parhaat kuvat määrittääkin valokuvaajan oma valokuvaus silmä, jolloin se osaa ottaa kuvan juuri oikeasta tilanteesta.Erilaisiin kuvaustilanteisiin kuitenkin aina vaaditaan erilaista koneistoa. Tämän takia valokuvaus saattaakin olla hieman kallis harrastus, nimittäin usein kamera välineet eivät ole mitään kovin edullisia. Tämä kuitenkin koskee joka harrastusta, eikä valokuvaus todellakaan ole ainoa harrastus, johon saa uppoamaan suuren summan rahaa. Valokuvauksessa vain usein tulee halu ostaa jatkuvasti parempia objektiiveja ja koneistoa, jotta kuvista saisi vieläkin laadukkaampia.

Mitkä välineet sitten sopii pimeäkuvaukseen?

Kuten aiemmin mainittiinkin, niin valokuvauksessa joka tilanteeseen tarvitaan omat välineet. Tämän takia valokuvaus saattaakin olla hieman kallista, nimittäin jokaiseen tilanteeseen pitää ostaa oma objektiivi. Pimeävalokuvaus vaatii eri asioita objektiivilta, kuin päiväkuvaus. Tämän takia onkin tärkeätä ostaa oikea linssi, joka sopii hyvin pimeäkuvaukselle. Pimeässä tarvitaankin erittäin valovoimaista objektiivia. Tämän takia onkin hyvä tarkistaa, että objektiivin f-arvo on tarpeeksi suuri, eli numeroltaan pieni. Paras kamera härässä kuvaamiseen on siis omistaa kamera mahdollisimman pienellä aukolla, jolloin valokuvista saa mahdollisimman valovoimaisia.Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että liian pienellä arvolla kuvaaminen tarkoittaa myös pienempää terävyysaluetta. Tällöin hyvän valokuvauksen ottamiseen vaaditaan myös pitkä valotusaika. Pitkä valutusaika kuitenkin taas tarkoittaa sitä, että kameran pitäisi olla liikkumatta joskus jopa minuutin ajan. Tällöin kameraakin tärkeämpi väline pimeässä kuvaamiseen on jalusta. Ilman jalustaa on mahdotonta ottaa hyviä kuvia pimeässä, nimittäin kameraa on mahdotonta pitää vakaana niin pitkän aikaa. Tällöin kuvista tulee tärähtäneitä. Tarpeeksi suuri ISO-arvo taas voi mahdollistaa kuvaamisen nopeammalla valotusajalla, mutta liian suuri ISO-arvo tekee kuvista hyvinkin rakeisia. Mitä pimeämpi kuvauskohde, sitä helpommin suuri ISO-arvo tekee kuvan rakeiseksi. Tämän takia jalusta onkin välttämätön kuvausväline pimeään.

Toinen asia hämäräkuvauskameran valinnassa määrittelee valokuvauksen kohde. Tässä on kyse siitä, että onko kuvattava kohde ihminen vai maisema. Maisemakuvaukseen vaaditaan usein täysin erilainen kuvasto, kuin taas henkilöiden kuvaukseen. Maisemakuvauksessa käytetään usein laajakulmaista objektiivia, jonka kuvausalue on mahdollisimman laaja. Tällöin kuvaan saa tallennettua mahdollisimman suuren alueen maisemasta. Mitä laajakulmaisempi objektiivi on, sitä laajempi kuvausalue on. Kannattaa kuitenkin muistaa, että laajakulma objektiivi muuttaa helposti kuvaussuhteita, joten liian laajakuvainen objektiivi ei ota kovin todenmukaisia kuvia. Tällöin kuvien suhdetta on usein muokattava jälkeenpäin kuvanmuokkausohjelmalla. Erikseen on sitten taas niin sanotut kalansilmä linssin, jotka kuvaavat koko alueen antamalla sille pallomaisen muodon. Tämä onkin erinomainen linssi, jos tarkoituksena on saa kuvattua maisemassa niin suuri alue, kuin mahdollista tai hauska henkilökuva.Henkilö kuvauksessa taas usein valitaan mahdollisimman valovoimainen telelinssi, joka mahdollistaa kuvaamisen pienemmällä terävyysalueella, jolloin taustasta tulee sumuisempi. Näitä kutsutaan teleobjektiiveiksi. Teleobjektiiveissa ei ole zoomia, vaan objektiivissa on ainoastaan yksi ennalta määrätty etäisyys. Usein henkilökuvissa käytetään 85 – 115 millistä objektiivia 1,4 f-arvolla.