Kolmijalka on oleellinen osa tarvikkeita maisemakuvia otettaessa. Sinun ei varmastikaan tarvitse käyttää sitä joka kerta, mutta löydät usein itsesi tilanteista, joissa se voi auttaa sinua ottamaan korkealaatuisia kuvia, joita et muuten saisi taltioitua. Mutta kuinka voit valita sinulle oikean kolmijalan? Tarjolla on satoja, ellei jopa tuhansia, vaihtoehtoja, joiden hinnat vaihtelevat noin kymmenestä eurosta jopa yli tuhanteen euroon. Kuinka tiedät, millainen kolmijalka sopii parhaiten sinun tarpeisiisi? Ja onko kallein mahdollinen kolmijalka aina paras – ei välttämättä.

Mihin tarvitset kolmijalkaa valokuvauksessa

Ennen kuin alat miettiä itsellesi parasta vaihtoehtoa, kannattaa ensin tutustua muutamaan perustekijään, miksi ylipäätään tarvitset kolmijalan. Kolmijalan käyttäminen on olennaisessa roolissa veitsenterävien otosten ottamisessa varsinkin hämärissä olosuhteissa, kun haluat pitää ISO-arvon mahdollisimman pienenä. Vaikka ISO-arvon nostaminen mahdollistaa nopeamman suljinajan käyttämisen, se voi tuoda kuvaan ylimääräistä kohinaa ja rakeisuutta ja heikentää kuvan yleistä laatua. ISO-arvon pitäminen pienenä tarkoittaa kuitenkin pidempää suljinaikaa, ellet voi säätää samalla myös aukon kokoa. Terävän kuvan saaminen hitaammalla kuin sekunnin kymmenesosan suljinajalla on lähes mahdotonta käsivaralla. On erittäin vaikeaa pitää kameraa liikkumatta, mikä hitaalla suljinajalla tarkoittaa epätarkempaa kuvaa. Kameran asentaminen kolmijalalle mahdollistaa hitaamman suljinajan käyttämisen ja tarkempien kuvien ottamisen. Kamera on jalustalla, joten sinun ei tarvitse huolehtia sen liikkumisesta. Kolmijalan avulla voit käyttää vielä lyhyempiä suljinaikoja ja käyttää pidempää valotusta.

Harkittavat asia ennen kolmijalan ostamista

Monen aloittelevan valokuvaajan ensimmäinen kolmijalka on usein parilla kympillä ostettu tuote paikallisesta elektroniikkakaupasta tai nettikaupasta. Vaikka tämä onkin yleinen alkuhankinta, se ei välttämättä ole kuitenkaan suositeltava ostos, sillä ne eivät toimi kovin hyvin maisemakuvauksessa. Joissakin tilanteissa ne saattavat itse asiassa jopa tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä. Ne myös rikkoutuvat huomattavasti helpommin kuin korkealaatuisemmat tuotteet.

Jos liikut paljon jokien ja kallioiden joukossa hankalakulkuisessa maastossa usein, silloin luultavasti tarvitset korkeamman jalan. Mutta jos et kuvaa äärimmäisten olosuhteiden maisemia, vaan asetat kolmijalan sen sijaan tasaiselle ja vakaalle alustalle, sinun ei kannata tuhlata ylimääräistä rahaa. Vaikka korkea kolmijalka on hieno, on myös hienoa omistaa kolmijalka, jonka avulla pääset lähelle maanpintaa. Matalalla kolmijalalla saat esimerkiksi maisemakuviin esille lähellä olevaa kasvustoa. Viimeinen mietittävä asia on kolmijalan paino. Tämä on tärkeä tekijä varsinkin, jos patikoit pitkiä matkoja saavuttaaksesi kuvauskohteita. Reppusi voi olla jo valmiiksi melko painava kaikista varusteistasi, joten et tarvitse ylimääräistä painoa kolmijalasta. Kevyt kolmijalka ei välttämättä tarkoita laadusta tinkimistä, mutta laadukkaat ja kevyestä materiaalista valmistetut kolmijalat eivät yleensä ole kovin edullisia.