Luin hiljattain keskustelufoorumilta erään uuden valokuvausharrastajan kertomuksen, kuinka hän oli kuullut huhun, että ammattimaiset valokuvaajat kuvaavat ainoastaan manuaalitilassa, joten hän lähti ulos ottamaan valokuvia, kameran asetukset tiukasti asetettuna manuaalitilaan. Hän räpsi kuvia innoissaan uudesta harrastuksestaan. Lopputulokset tuolta ensimmäiseltä kokeilukerralta olivat kuitenkin sitä mitä odottaa saattaa, eivät niin onnistuneita. Moni kuvista oli ylivalottuneita, alivalottuneita ja joukossa oli paljon kelvottomia epätarkkoja kuvia. Totuus on kuitenkin se, että ammattilaiset ja muut kokeneet valokuvaajat käyttävät käytännössä kaikkia kuvaamistiloja kameroissaan. Tilat on tehty kameroihin tarkoitusta varten. Asetukset tarjoavat yksinkertaisuutta, nopeutta, joustavuutta tai täyttä kontrollia. Riippuen olosuhteista, joissa olet parhaillaan kuvaamassa, joku näistä tiloista saattaa olla sinulle sopivin. Valokuvauksesta kertovissa oppaissa neuvotaan usein käyttämään kameran erilaisia asetuksia, mutta on tärkeää myös tarkastella manuaalitilassa kuvaamiseen liittyviä myyttejä sekä miksi sen käyttäminen on toisaalta myös tärkeää.

Asetukset ovat kameroissa syystä

Manuaalitilassa kuvaaminen asettaa omat haasteensa. Voit vaikka kokeilla kuvan ottamista täysin manuaaliasetuksilla lentävistä linnuista. Jos lähdet oikeasti kokeilemaan tätä harjoitusta, on hyvin todennäköistä, että saat tulokseksi paljon pilalle menneitä otoksia. Tämä johtui kenties siitä, että linnut ohittivat sinut nopeasti erilaisten taustojen edestä, aurinko pilkotti välillä pilvien välistä ja valaistusolosuhteet muuttuivat jatkuvasti. Kaikkiin näihin olosuhteiden muutoksiin sopeutuminen säätöjä tekemällä on lähes mahdoton tehtävä.

Tämän vuoksi kuka tahansa ammattilainen käyttää tällaisissa tilanteissa jotain muuta asetusta. Itse esimerkiksi käyttäisin luultavasti suljinajan ensisijaiseksi asettavaa asetusta noissa olosuhteissa. Se takaisi, että pystyisin ottamaan teräviä tai taiteellisesti epätarkkoja otoksia kuvatessani ja voisin jättää aukon valinnan kameran harteille. Jos haluaisin valoisampia tai hämärämpiä valotuksia, säätäisin valotuksen korjausta.

Manuaalitila antaa täyden hallinnan

Jos olisin kuvaamassa maisemakuvaa ja minulla olisi tarkka visio lopputuloksesta, käyttäisin silloin manuaalitilaa. Silloin minulla olisi täysi hallinta koko kuvasta. Voisin säätää syväterävyyttä, valotusta, lisätä kuvaan mukaan epätarkkoja alueita tai valita tarkennuskohdat. Manuaalitilassa kontrolloin kaikkia lopputulokseen vaikuttavia tekijöitä, oli niiden vaikutus sitten parempaan tai huonompaan suuntaan. Pointtina tässä on yksinkertaisesti se, että ammattilaiset käyttävät kaikkia hallussaan olevia työkaluja. Jos pitäisi paikkansa, että ammattilaiset käyttävät ainoastaan manuaalitilaa, ammattitason kameroissa ei muita asetuksia olisikaan. Selkeästi tilanne ei siis ole tämä.

Käytä manuaalitilaa, mutta älä kaiken aikaa. Valokuvauksen ydintä on kuitenkin valotuksen, terävyyden, suljinnopeuden ja aukon koon ymmärtäminen ja niiden vaikutusten tiedostaminen loppukuvan kannalta. Hallitaksesi kuvan luomisen tekniset aspektit sinun täytyy osata yhdistää nämä tekijät ilman kameran apua. Harjoittelen manuaaliasetusten säätämistä itse jatkuvasti.

Sommittele kuva mielessäsi

Jos näkymä on suoraan edessäni, koetan miettiä päässäni tietyn tavan taltioida sen. Mietin, kuinka valoisan haluan kuvan olevan, valitsen tarkennuspisteen, mietin, vaatiiko kuva epätarkaksi jätettyjä alueita ja kuinka paljon syväterävyyttä se tarvitsee. Kun olen saanut kuvan päähäni, valitsen ISO-arvon, suljinnopeuden ja aukon käyttämättä kameran valomittarin apua. Sitten klikkana suljinta ja tarkastan lopputuloksen. Tämä harjoitus muistuttaa minua valosta ja asetuksista ja siitä, kuinka kamera toimii. Mutta sen lisäksi se muuttaa jokaisen osatekijän kuvassa tietoiseksi ja tarkoitukselliseksi valinnaksi. Kun kuvaat manuaalitilassa, et voi pelkästään räpsiä kuvia ympäriinsä. Kun asetat kameran pelottavaan manuaalitilaan, annat itsellesi täyden hallinnan sekä täyden vastuun lopputuloksesta.

On täysin pötypuhetta, että ammattilaiset kuvaisivat ainoastaan manuaalitilassa. Kamerassasi on erilaisia asetuksia tarkoituksellisesti. Vain yhdellä asetuksella kuvaaminen tarkoittaisi samaa kuin vain yhtä ruokaa syöminen. Jokaisella on tarkoituksensa ja jokaisella on paikkansa valokuvaamistaiteessa. Manuaalitilassa kuvaaminen auttaa sinut kuitenkin ymmärtämään paremmin valokuvauksen peruselementtejä.