Monet aloittelevat kuvaajat saattavat helposti pitäytyä kameran automaattiasetuksissa, eivätkä he uskalla tai halua kokeilla manuaalitilassa kuvaamista. Manuaalitila mahdollistaa kuitenkin paljon parempien, terävien ja hienojen kuvien kuvaamisen. Sen lisäksi manuaalitilassa kuvaamalla opit ymmärtämään paljon paremmin kamerasi toimintaa sekä erilaisten asetusten vaikutusta toisiinsa. Kuvatessasi manuaalitilassa sinulla on täysi hallinta valotusajasta, ISO-arvosta sekä aukon suuruudesta, kuten myös monista muista asetuksista, joilla voit hienosäätää kuviasi. Kun esimerkiksi säädä aukkoa manuaalisesti, voit saada aikaan upeita muotokuvia epätarkaksi jääneellä taustalla (bokeh-efekti). Voit myös säätää suljinaikaa, mikä mahdollistaa mahtavat otokset nopeasti liikkuvista kohteista, kuten autoista tai polkupyöräilijöistä kristallinkirkkaina suoraan liikkeestä vaarantamatta kuvanlaatua. Saatat joutua liian usein hankalaan valaistukseen, jolloin kaikki näyttää joko liian tummalta, vaalealta tai erittäin rakeiselta. Valitettavasti automaattitila ei osaa aina ratkaista näitä äärimmäisiä olosuhteita ja kytkee kamerasi salamavalon päälle pienemmistäkin pimeyteen viittaavasta vihjeestä, mikä tekee joistain kuvista todella kamalia. Näissä tilanteissa manuaalitilassa kuvaamisen osaaminen voi osoittautua äärimmäisen tärkeäksi taidoksi.

ISO-arvo ja aukko

Eräs puhutuimmista kameran asetuksista on ISO-arvo. Se on numeroarvo, jonka mukaan kamerasi hallinnoi valoherkkyyttä. Kamerasi ISO-arvon avulla voit säätää sen valoherkkyyttä, jolloin kamera voi taltioida enemmän valoa. Tai vastaavasti voit vähentää valotusta aurinkoisena päivänä saadaksesi aikaan tasapainoisia lopputuloksia. On erittäin suositeltavaa kokeilla erilaisia valaistusolosuhteita, että löydät optimaalisen ISO-asetuksen eri tilanteisiin. Mutta yritä olla nostamatta ISO-arvoa liian suureksi hämärissä olosuhteissa, sillä tämä lisää lopullisten kuvien kohinan määrää. Toinen yleinen termi, johon valokuvauksessa törmää, on aukko. Tämä ilmoittaa pääpiirteissään linssin aukon suuruuden, mikä vaikuttaa kuvien valotukseen. Se määrää myös kuvien syväterävyyden hallinnasta. Yleisesti ottaen, mitä pienempi aukon numero (f-stop) on, sitä laajemmin linssin aukko on avoinna, mikä johtaa pienempään syväterävyyteen – tämä aiheuttaa epätarkan taustan kohteen ympärillä, mitä moni kuvaaja eri tilanteissa tavoittelee. Toisaalta suurempi aukon arvo mahdollistaa terävämmän tausta, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon pienten yksityiskohtien taltioimiseen kuvassa esimerkiksi maisemia kuvatessa.

Valotusaika ja valkotasapaino

Valotus on yksi tärkeistä avaintekijöistä, joka määrittelee kuvasi lopputuloksen. Se kertoo pääasiallisesti kameran sisemmän sulkimen valotusajan, minkä suljin pysyy avoinna antaen valon osua sensorille. Yleisesti ottaen, jos pyrit saamaan aikaan epätarkkoja kuvia, joista ilmenee kohteen liike, esimerkiksi kilpa-autoa tai polkupyöräilijää kuvatessa, hitaampi suljinaika pitää sulkimen avoinna pidempään, mikä johtaa pidempään valotusaikaan. Nopeampi suljinaika taas vastaavasti sopii täydellisesti tarkkojen toimintakuvien ottamiseen ilman liikkeen tuntua tuomaa epätarkkuutta.

Vielä yksi suoraan kuviisi vaikuttava säätö kamerassasi on valkotasapaino. Valkotasapainon asettaminen pitää sisällään epärealististen värimaailmojen poistamisen ja lopulta asetuksiin, jotka tuottavat luonnollisemman sävyisiä kuvia. Se sopii erityisen hyvin kovien keltaisten sävyjen tai ihon punaisuuden poistamiseen. Vaihtoehtoisesti valkotasapainoa voi käyttää perinteistä poikkeavin tavoin valokuvaustyylin muokkaamisen. Esimerkiksi hehkulampun valon valkotasapainolla voi tuottaa sinisiä sävyjä ja korostaa kontrastia. Sinun kannattaa kokeilla erilaisia valkotasapainotiloja hakiessasi toivomiasi tuloksia. Muista, että kun olet valmis ottamaan kuvia manuaalitilassa, asetuksesi eivät mukaudu kuvausolosuhteisiin. Sinun täytyy säätää niitä manuaalisesti joka tilanteessa. Kun pidät tämän mielessäsi, varmistat, että valotuksesi ovat johdonmukaisella tasolla koko kuvaussession ajan. Asetusten muuttaminen saattaa kuulostaa aluksi kenties hieman vaivalloiselta, mutta se varmistaa kuitenkin lopulta, että kuvasi pysyvät hyvin linjassa. Tähän automaattikuvaus ei pysty, koska se laskee, kuinka paljon valoa mitataan kamerasi valomittarin läpi. Vaikka tämä kuulostaisi hyvältä, se kuitenkin johtaa lopulta epätasaiseen valotustasoon otoksissasi.