Luovaa ja taiteellista sumeutta ja epätarkkuutta valokuviin saa aikaan oikealla linssivalinnalla. Linssit, joiden F-arvo on 2.8–1.4, antavat hyvin kapean syväterävyyden, mikä nostaa esille kohteen ja pehmentää taustaa. Makrolinssit sopivat täydellisesti tälle efektille. Monet muotokuvia ja hääkuvia ottavat valokuvaajat käyttävät 85 millimetrin muotokuvalinssiä tähän väliin mahtuvalla F-arvolla. Tällaista linssiä käytetään usein juuri tarkoituksena sumentaa tausta tyylikkään efektin saavuttamiseksi. Yksi tunnettu erikoisefektilinssejä tekevä valmistaja on Lensbaby. Kyseisen valmistajan linssit tarjoavat runsaasti luovia sumennusefektejä. Eri mallisarjat mahdollistavat esimerkiksi tietyn tarkennuspisteen valitsemisen ja loppukuvan sumentamisen tai pyörremäisen bokeh-efektin luomisen kuvan taustalle. Myös vanhemmat linssinvalmistajat, kuten Helios ja Vivitar tarjoavat luovia bokeh-efektejä kuvaamiseen, ja niiden hinta on alempi kuin esimerkiksi edellä mainitun Lensbabyn linssien. Ne ovat manuaalisia perinteisiä linssejä, jotka voivat vaatia sovittimen toimiakseen kamerassasi, mutta niitä voi ostaa hyvin edulliseen hintaan.

Pidä kuvaaminen hauskana

Joidenkin ihmisten mielestä voi olla pelottavaa luopua tarkkuuden vaatimisesta koko kuvan alalta ja lähteä laatimaan sumeampia ja pehmeämpiä kuvia. Toiset taas kuvaavat onnellisesti koko ajan näin eivät edes monestikaan tavoittele klassisen teräviä otoksia. Valokuvaus on luova laji, jossa on tilaa harrastaa taiteellisuutta, jättää perinteiset säännöt huomioimatta, rentoutua ja pitää hauskaa tekemällä jotain erilaista. Jotkut valokuvausefektit ovat harvinaisia, eikä sinun välttämättä tarvitse kokeilla niitä kaikkia tai koko ajan. Mutta toisaalta et käyttäisi myöskään kalansilmälinssiä jokapäiväisessä kuvauksessa. Kun sinulla on laaja valikoima erilaisia vaihtoehtoja, sinulla on enemmän tilaa ottaa erilaisia valokuvia ja lisätä kuvaan oma ainutkertainen panoksesi. Erilaisten linssien käyttäminen voi auttaa meitä näkemään maailman uusilla ja jännittävillä tavoilla ja se voi antaa lisää mahdollisuuksia luoda unohtumattomia kuvia.

Keinoja efektin toteuttamiseksi

Bokeh-efektin vaikutus riippuu sumennetun taustan laadusta ja tasaisuudesta, kun kuvaat kohdetta kapealla syväterävyydellä. Erilaiset linssit antavat erilaisen bokeh-vaikutelman kuvaan. Yleensä parempilaatuiset nopeat kiinteäpolttoväliset tai makrolinssit antavat tasaisimman ja miellyttävimmän bokeh-vaikutuksen. Tämä ilmiö tapahtuu, kun kohde on lähempänä kameraa kuin se on taustaansa. Täysin avoimella aukolla, esimerkiksi välillä F2.8–F1.2 kuvattaessa saadaan aikaan suurin mahdollinen sumennus taustalle. Joten koeta kuvata kohteitasi avoimella aukolla ja kapealla syväterävyysalueella niin, että tausta on kauempana kohdetta, jolloin saat aikaan kauniin ja miellyttävän sumennuksen.

Kun yhdistät kapean syväterävyysalueen määrättyyn tarkennuspisteeseen kohteessa, loppuosa kuvasta sumenee. Tämä saa aikaan kauniita efektejä esimerkiksi kukkien kuvaamisessa ja makrokuvissa. Eräs keino luovan epätarkkuuden luomiseksi on asettaa jotain linssin eteen lisäämään pehmeyttä. Voit joko peittää linssin kokonaan tai kietoa sitä linssin ympärille pehmentämään reunoja. Voit käyttää esimerkiksi sukkahousuja, harsoa, muovikelmua tai linssin edessä olevaan suotimeen hierottua vaseliinia pehmentäjänä. Voit myös pitää linssin edessä kukkia tai kangasta lisäämään pehmeyttä, mitä käytetään yleisesti kukkien kuvaamisessa.

Yhteenveto

Kuvien taiteelliseen epätarkkuuteen ja sumentamiseen on useita keinoja. Voit leikitellä erilaisilla linsseillä tai lisätä linssien eteen kuvia pehmentäviä elementtejä. Erilaiset erikoisefektejä tuottavat linssit voivat nostaa kuviesi taiteellisuuden uudelle tasolle. Ne, jotka haluavat aina saada jokaisesta valokuvastaan mahdollisimman tarkan, voivat jatkaa sen tavoittelemista. Jos haluat kuitenkin enemmän vaihtelua, joustavuutta ja luovuutta otoksiisi, sinulla on runsaasti tilaa leikitellä ja luoda haluamasi tyyli kuvillesi. Eikä tämän tarvitse olla kallasta, vanhoja linssejä voi löytää jo alle sadalla eurolla postikuluista ja tullimaksuista riippuen. Anna itsellesi lupa rentoutua, kokeilla ja leikkiä ja luo jotain ainutkertaista!