Eräs monien uusien valokuvausharrastusta aloittavien yleisimmistä ongelmista on kameran heilahtelusta ja tärinästä johtuva epätarkkuus kuvissa, mikä johtuu yleensä siitä, että kameraa ei ole pidetty riittävän hyvin paikoillaan, kun on painettu suljinta kuvan ottamiseksi. Tämä on erityisen yleistä tilanteissa, joissa kuva on otettu heikossa valaistuksessa ja suljin on ollut avoinna pidemmän aikaa. Jopa pienimmät kameran liikkeet voivat aiheuttaa sitä ja ainoa varsinainen tapa sen ehkäisemiseksi on kolmijalan käyttäminen. Kameran tärähtämisestä johtuvaa epätarkkuutta lisää yhä enemmän yleinen kuvaustekniikka, jossa digitaalikameralla kuvaavat pitävät kameraa käden mitan päässä itsestään ottaessaan kuvia ja usein vielä yhdellä kädellä tehtynä. Vaikka tämä voikin olla hyvä keino saada kuvalle oikea sommittelu, mitä pidemmällä pidät kameraa kehostasi, joka on kuitenkin melko vakaa olemus, sitä enemmän riskeeraat kameran heilumista ja tärähtämistä ottaessasi kuvaa.

Oikeaoppinen ote kamerasta

Kolmijalan käyttäminen on paras keino ehkäistä kameraa tärähtämästä, koska niiden kolme vakaata jalkaa muodostavat aina vakaan tason ja pitävät kameran hyvin paikoillaan. Mutta jos sinulla ei ole kolmijalkaa, seuraavaksi paras keino pitää kamera paikoillaan on pitää siitä kiinni kaksin käsin. Vaikka voikin olla houkuttelevaa kuvata yhdellä kädellä, kaksi kättä pitää kameran vakaampana, ellei ole mahdollisuutta käyttää kolmea jalkaa jalustalla.

Kameran täsmällinen ote riippuu siitä, millaista kameraa käytät ja se on myös henkilöstä riippuva asia mieltymysten ja henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan. Ei ole olemassa mitään varsinaisesti oikeaa tai väärää tapaa käsitellä kameraa, mutta on olemassa kuitenkin muutamia päälinjauksia, jotka auttavat pitämään kameran vakaampana kuvia otettaessa, jolloin kuvista saa pääsääntöisesti tarkempia lopputuloksia.

Tue vasemmalla kädellä ja kuvaa oikealla

Ensimmäinen vinkki on pitää oikealla kädellä kiinni kameran oikeasta reunasta. Etusormesi tulee olla hieman laukaisimen yläpuolella ja kolme muuta sormeasi kiertyneenä kameran etupuolelle. Oikea peukalosi puristaa kameran takaosaa. Useimmissa tämän päivän kameroissa on jonkinlainen pitävä pinta sekä muodot sormille, jolloin otteesta tulee luonnollinen. Pidä oikealla kädelläsi lujasti kiinni, mutta älä purista kameraa niin, että se tärisee. Paina laukaisinta tasaisesti äläkä napauta sitä liian kovaa.

Vasemman käden asento riippuu käyttämästäsi kamerasta, mutta yleensä ottaen sen pitäisi tukea kameran painoa joko kameran alta tai objektiivin alta tai ympäriltä. Jos kuvaat etsimen kautta, kamera on lähellä kehoasi, mikä lisää ylimääräistä vakautta, mutta jos käytät LCD-näyttöä, muista olla pitämättä kameraa liian kaukana itsestäsi. Tue kyynärpääsi kylkiisi ja nojaa kameraa hieman kasvojasi kohti noin kolmenkymmenen senttimetrin päähän. Vaihtoehtoisesti voit käyttää etsintä, ellei se ole liian pieni tai hankalakäyttöinen.

Käytä hyväksesi kiinteitä tukia

Voit lisätä vakautta kuvaamistilanteeseen nojaamalla jotain tukevaa kohdetta päin, kuten seinää tai puuta, tai istumalla alas tai polvistumalla. Jos sinun on pakko seistä tai et voi nojata mihinkään saadaksesi lisätukea, levitä jalkasi hartioiden leveydelle saadaksesi aikaan vakaan asennot. Mitä liikkumattomampana pystyt pitämään kehosi, sitä vakaampia kamerastasi ja kuvistasi tulee. Kameran pitäminen tällä tavalla antaa sinulle joustavuutta ottaa kuvia nopeasti, mutta pystyt silti pitämään sen vakaana painaessasi suljinta kriittisellä hetkellä.

Ennen kuin otat kuvat, vedä kevyt ja syvä henkäys ilmaa, pidätä hengitystäsi hetki, ota kuva ja hengitä ulos. Toinen mahdollinen keino on täysin päinvastainen, hengitä ulos ja ota kuva ennen sisään hengittämistä. Ihmisen keho keinuu ylös ja alas yllättävän paljon hengityksen mukana. Kun olet tietoinen hengityksestäsi, pystyt ottamaan vakaampia kuvia.