Hääpäivä on monelle koko elämän kohokohta. Häitä valmistellaan pitkään ja hartaasti, toiset voivat käyttää jopa vuosia erilaisten yksityiskohtien muokkaamiseen. Hääpäivä on vain yksi päivä elämässä, mutta sillä on sitäkin suurempi merkitys. Häät halutaan suunnitella huolella, niihin panostetaan ja käytetään paljon rahaa. Siksi onkin tärkeää, että myös muistot niistä säilyisivät parhaimmassa muodossaan.

Häävalokuviin kannattaa ehdottomasti panostaa. Vaikka suvun amatöörikuvaaja tarjoutuisikin ilmaiseksi kuvaamaan häät, kannattaa miettiä onko se varmasti hyvä vaihtoehto ja tuleeko kuvista silloin hyvälaatuisia. Olisi kamalaa, jos kaiken vaivan ja työn nähneenä päivästä ei jäisi yhtään hyvää valokuvaa muistoksi. Useimmat hääparit päätyvätkin palkkaamaan ammattivalokuvaajan häihinsä, joiden otokset ovat upeita ja niihin on tallentunut koko häiden tunnelma.

Häävalokuvaajan valinta

Aluksi kannattaa miettiä, mikä on käytettävissä oleva budjetti häiden kuvaukseen. Vinkkinä sanottakoon, että tässä kohtaa ei kannata säästää, sillä tiedämme kaikki, että ainoat asiat, jotka häistä jää käteen ovat sormus, puoliso ja valokuvat. Häiden kuvaus voi maksaa mitä vaan noin 150-3000 euron väliltä. Hinta riippuu paljon siitä, mitä kuvaukseen sisältyy.

Useimmat häävalokuvaajat voivat muokata oman paketin hääparin budjetin ja toiveiden mukaisesti. Siihen voi kuulua esimerkiksi vihkimistilaisuuden kuvaaminen, potretit ja tietty aika itse hääjuhlan ja vieraiden kuvaamista. Valokuvaajat ovat hyvin joustavia tässä. Hinta vaihtelee usein häävalokuvaajan kokemuksesta, suosiosta ja ammattitaidosta riippuen.

Seuraavaksi alkaakin sitten häävalokuvaajan etsiminen. Tähän tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Joskus se voi toki käydä helpostikin, jos jollain tutulla on suositella hyvää valokuvaajaa ja hääpari on itse tyytyväinen kuvaajan aikaisempiin otoksiin. Kannattaa kuitenkin tutustua itse erilaisten kuvaajien kotisivuihin, blogeihin ja sometileihin missä voi tutustua kuvaajan töihin. Kuvaajaa valitessa voi käyttää apuna, vaikka tätä muistilistaa kysymyksistä, joita kannattaa kuvaajalta kysyä.

Kun olet löytänyt hyvän kuvaajan, pyydä aina tarjous, vaikka hänen kotisivuillaan olisikin valmis hinnasto. Kuvaajat ovat yleensä hyvin joustavia hinnoissaan riippuen siitä millaisen paketin hääpari haluaa. Keskustelu valokuvaajan kanssa auttaa myös tunnustelemaan millainen fiilis kummallekin tulee ja jos se on hyvä, niin valokuvaaja voi olla juuri oikea henkilö kuvaamaan hääparin ainutlaatuista päivää.

Kuvauksen pakettia pyydettäessä, hääparin kannattaa miettiä tarkkaan, mitkä ovat itselle tärkeitä kuvauksen kohteita. Usein itse hääparista halutaan kuva, onhan morsiamen pukuun ja sulhasenkin ulkonäköön panostettu aika lailla, millaista ei varmasti ihan joka päivä tule tehtyä. Jos valokuvaus budjetti on jäänyt pieneksi, kannattaa edes hääparin potretin kuvausta harkita ammattilaisen ottamana.

Muita häiden kohokohtien ja tapahtumien kuvaamista täytyy sitten miettiä. Joskus kuvaaja voi kulkea mukana koko päivän aina aamuisesta hiusten ja meikin laitosta illan viimeisiin tansseihin asti. Tähän vaaditaan kuitenkin aikamoinen budjetti mihin monella ei enää ole varaa muiden kustannusten jälkeen. Siksi kannattaakin sopia kuvaajan kanssa ne pääkohdat, joista itse toivoo jäävän muistoja.

Valokuvaajia on monenlaisia. Toiset pysyvät hieman syrjässä ja kuvaavat kohteita mieluummin kauempaa. Toiset ovat rohkeasta ihmisten seassa ja pyytävät jopa poseeraamaan eri tilannekuvia varten. On tärkeää, että hääparin ja valokuvaajan välillä vallitsee hyvä suhde. On hyvä idea tutustua hieman toisiinsa ennen hääpäivää. Useimmat kuvaajat toimivat näin, jotta he saavat paremman käsityksen itse hääparista ja osaavat siten soveltaa kuviaan sen mukaan.

Muista nämä neuvot: Käytä aikaa hyvän valokuvaajan löytämiseen. Tutustu monen eri valokuvaajan aikaisempiin hääotoksiin ja töihin. Jätä tarpeeksi kokonaisbudjetista myös ammattimaiselle valokuvaukselle. Valitse valokuvaaja, joka saa aikaan positiivisen tunteen ja tiedät ettei hääpäivänä tarvitse stressata itse kuvauksesta, vaan sen hoitaa ammattilainen.