Valokuvaajan ammatti voi kuulostaa ja ollakin yksi mielenkiintoisemmista ja hauskimmista ammateista, mutta myös samalla yksi vaativimmista ja vaikeimmista. Valokuvaus ammattina onkin yksi vaativimmista ammateista, jossa kilpailu on erittäin suurta. Valokuvaajana tulisi olla erottuva ja erilainen, mutta samaan aikaan myyvä ja trendikäs. Tämä tekeekin erottumisen todella hankalaksi, nimittäin hyvän valokuvaajan tulisi pystyä luomaan jotain täysin uutta ja mielenkiintoista, joka saa kiinnitettyä asiakkaiden huomion. Valokuvaaja tarvitseekin todella paljon mielikuvitusta ja luovuutta, jotta pystyy pysymään mukana muuttuvassa maailmassa ja jatkuvassa kilpailussa. Usein valokuvaajan on myös pakollista perustaa oma yritys tai vähintään oma toiminimi. Tietenkin on myös mahdollista työskennellä suuremmalle valokuvausyritykselle, mutta silloin työ on rajattu muiden ehdoille ja tämä ei usein käy luovan alan valinneille. Usein valokuvaajat haluavatkin määrätä täysin itse tyylistään ja tekniikastaan, jolloin toisen asettamat rajat eivät sovi. Tässä artikkelissa käymmekin hieman läpi, sitä että mitä valokuvaajan ammatti oikein sisältää ja mitä siihen vaaditaan.

Ammattivalokuvaajan ura on todella monipuolinen

Valokuvaajan ura onkin yksi monipuolisimmista ammateista, nimittäin valokuvaajana voi olla miten tahansa, kunhan siitä saa elantonsa. Tietenkin kannattaa muistaa, että vaikka valokuvaus on yksi monipuolisimmista ammateista, on se myös yksi kaikkein vaativimmista. Usein valokuvauksella tienatakseen täytyykin kerätä itselleen nimeä, joka tapahtuu ensin ilmaisen työn tekemisellä. Valokuvaajana aloitetaankin usein harrastuspohjalla, jonka jälkeen kokemuksen saamisen ja kehittymisen jälkeen voidaan edetä pidemmälle ja tienaamaan omista kuvistaan. Valokuvaajan ala harvoin on myös ainakaan aluksi sellainen, jolla pääsee rikastumaan. Valokuvaaja tarvitseekin todella paljon kärsivällisyyttä, ennen kuin ammatilla pääsee oikeasti tienaamaan. Valokuvaajan kuukausipalkat eivät ole myöskään tasaisia, nimittäin palkka riippuu täysin kuukauden saaduista asiakkaista ja heidän määrästä. Usein ammattivalokuvaajat tekevätkin henkilökuvia, hääkuvia tai mainoskuvia, sillä niiden kautta tienaaminen on huomattavasti helpompaa. Valokuvaajana on myös mahdollista toimia luonto, maisema tai taidekuvaajana, mutta tällöin tienaaminen on huomattavasti haastavampaa ja tarvitsee vieläkin enemmän mielikuvitusta. Mikään ei kuitenkaan ole mahdotonta ja riittävällä motivaatiolla ja osaamisella voi saada ihmeitäkin aikaan.

Vaikka valokuvaajan ammatti voi olla hyvinkin nautinnollista ja mukavaa, niin kannattaa tiedostaa myös sen kaikki puolet, ennen oman yrityksen perustamista. Ensinäkin valokuvaaja käyttää vain pienen osan ajastaan kameran takana, nimittäin suurin osa ajasta kuluu tietokoneella kuvia muokaten ja yrityksen asioiden hoitamisen kanssa. Valokuvaajaksi kannattaakin ryhtyä vain, jos intohimona on oikeasti valokuvaus ja kuvien luominen. Ja vaikka tämän artikkelin perusteella valokuvaus ei vaikutakaan kovin hienolta työltä, niin ei se sitä tarkoita etteikö valokuvauksessa voisi menestyä. Parhaimmillaan valokuvaajan työ on erittäin mielenkiintoista ja mielenkiintoisien ja inspiroivien ihmisten tapaamista. Valokuvaajan ammatissa on myös oikeus tehdä työtä, juuri miten itse haluaa, luoden itselleen oman imagon. Valokuvauksen tyypin voi myös valita itse, eli omassa yrityksessä, sinulla on oikeus itse päättää, että myytkö hääkuvauspalveluita vai luontokuvia.

Hääkuvaus onkin yksi haastavimmista valokuvauksen muodoista

Hääkuvaus tarvitseekin jo todella paljon osaamista ja tekniikka, jotta siinä pystyy onnistumaan. Häävalokuvauksessa valokuvaajalla on vain yksi mahdollisuus onnistua kuvassa, eikä toista mahdollisuutta ole saatavilla. Tämän takia häävalokuvaajan onkin osattava olla jatkuvasti varuillaan ja tarkkana juuri oikeiden hetkien puolesta. Tämä onkin vaativaa nimittäin, jos tärkeän hetken kaikki kuvat ovat epäonnistuneita, on koko hääkuvaus epäonnistunut. Hääkuvaus vaatiikin jatkuvaa keskittymistä. Hääkuvat usein otetaankin hääparin toivomusten mukaan, jolloin valokuvaaja ja hääpari käyttävät monta tuntia keskustellen kuvista, ennen häätapahtumaa.