Maamerkkien ikuistaminen on varmasti yksi suosituimmista valokuvauksen muodoista ja hyvästä syystä. Matkustaminen tarjoaa mahdollisuuksia nähdä ja kokea uusia asioita. Se herättää jännityksen ja odotuksen tunteita ja antaa seikkailun ja mielihyvän tunteita. Kuuluisat matkakohteet vetävät puoleensa paljon ihmisiä matkoillaan ja moni valokuvauksesta kiinnostunut haluaa ikuistaa ne kamerallaan. Yksinkertaisimmassa muodossaan ne edustavat kyseiselle paikalle tai maalle ominaisia merkittäviä monumentteja tai maamerkkejä. Tässä artikkelissa esitellään muutamia vinkkejä näiden kohteiden ja nähtävyyksien kuvaamiseen.

Käytä erilaisia kuvakulmia

Ensimmäinen vinkki kuuluisien matkakohteiden maamerkkien tai turistinähtävyyksien valokuvaamiseen on käyttää kuvaamiseen erilaisia ja luovia kuvakulmia. Maailma on täynnä erilaisia uskomattomia maamerkkejä ja turistikohteita, joissa ihmiset haluavat käydä vierailemassa ja ikuistaa nämä kohteet. Nämä maamerkit ovat ensimmäisiä asioita, joita mietit suunnitellessasi matkaa tiettyyn maahan, ja ne löytyvät usein matkaoppaiden, kirjojen, lehtien ja postikorttien kuvista. Itse asiassa maailman suurimmilla maamerkeillä käy vuosittain miljoonia ja taas miljoonia vierailijoita. Eräitä kuuluisimmista maamerkeistä ympäri maailmaa ovat esimerkiksi Kiinan muuri, Egyptin pyramidit, Lontoon BIg Ben, Grand Canyon ja Taj Mahal.

Kun otat kuvia näistä upeista maisemallisista rakennelmista, voit koettaa kuvata laajakulmalinssillä saadaksesi kuvaan suuremman osan kohteesta. Laajemman kulman käyttäminen kuvassa tarjoaa kohteesta suuremman kokonaiskuvan ja mahdollistaa myös ympäristön vangitsemisen kuvaan. Jotkut maamerkit ovat mittasuhteiltaan valtavia, mitä ei välttämättä ymmärrä kunnolla ennen kuin seisot niiden vieressä. Joskus on hyvin hankalaa tai jopa mahdotonta saada kuvaan koko maamerkkiä, joten käytä laajakulmalinssiä saadaksesi kuvattua niin suuren osuuden kohteesta kuin suinkin mahdollista.

Etsi yksityiskohtia

Vaihtoehtoisesti voit kuvata lähikuvia ja tarkentaa kamerasi joihinkin yksityiskohtiin. Koeta tunnistaa sinuun vetoavia muotokuvioita tai joitain rakenteen yksityiskohtia. Yksityiskohdat saattavat alleviivata jotain rakennuksen mielenkiintoista ominaisuutta. Maamerkin sinua erityisesti kiinnostavan tietyn aspektin valokuvaaminen auttaa tekemään valokuvistasi visuaalisesti näyttävämpiä. Saatat olla nähnyt kauniita maailmankuuluja maamerkkejä matkaoppaissa ja innostunut lähtemään vierailulle kyseiseen kohteeseen. Yleensä nämä kuvat edustavat klassista kuvakulmaa ikonisista maamerkeistä, mikä on välittömästi tunnistettavissa oleva näkymä. Sinun kannattaa yrittää ikuistaa klassinen matkakuva maailman parhaista maamerkeistä, sillä se on monissa tapauksissa kuitenkin saattanut toimia inspiraationa koko matkalle lähdöllesi.

Voit myös valokuvata valitsemasi maamerkin vaihtoehtoisesta kuvakulmasta antaaksesi perinteiselle maamerkille uuden perspektiivin. Luomasi kuvan tulisi ehdottomasti olla oma näkemyksesi siitä, kuinka näet maamerkin. Voit tuottaa kiinnostavia kuvia pelkästään vaihtamalla paikkaa ja kuvakulmaa. Liiku toiseen tarkastelupaikkaan ja ota kuva näkemästäsi. Muista valita sinuun vetoava kuvaamispaikka.

Mieti valaistusta

Myös vuorokauden- ja vuodenajalla on suuri merkitys luomasi valokuvan kannalta. Jos kuvaan varhain tai myöhään päivällä, voit hyödyntää silloin tarjolla olevan miellyttävän pehmeän valon. Saatat olla myös aikataulutetulla retkikierroksella, jolloin sinun on kuvattava kohde päivällä. Tämä voi olla myös hyvä aika ikuistaa maamerkki kirkkaan sinisen taivaan alla tai jopa heikossa säässä dramaattisemmassa valossa. Sinun kannattaa myös sisällyttää kuvaan esimerkiksi eläin tai joku esine. Sinun ei tarvitse kuvata maailman parhaita maamerkkejä pelkästään itsenään. Ne näyttävät yksinkin kuvassa upeita, mutta jos lisäät joukkoon eläimen tai esineen, se auttaa tekemään kuvasta alkuperäisen ja lisää siihen kontekstia. Yhteenvetona voi sanoa, että miten tahansa sitten haluatkin kuvata matkakohteiden klassisia maamerkkejä, koeta kuvata niitä erilaisista kulmista, klassisesta näkymästä ja poikkeavista kuvakulmista. Sisällytä kuvaan joku kohde ikonisen maamerkin lisäksi ja valitse sopiva aika kuvan ottamiselle. Kaikki on kiinni sinusta, ota nämä vinkit käyttöön ja katso mitä saat kuvattua.