Oletko kenties harrastanut valokuvaamista jo jonkin aikaa ja olet mielestäsi melko hyvä kuvaaja, joka osaa sommitella kohteen hyvin kuvaan, miettiä valaistuksen oikeanlaiseksi ja säätää kameran arvot sopiviksi halutun lopputuloksen kannalta? Kenties haluat lisätienestejä tai vaihtaa kokonaan ammattiasi ja ryhtyä kuvaamaan ihmisiä työksesi. Saatat tietää, mitä haluaisit tehdä, mutta sinusta tuntuu ehkä siltä, että matkalla on liikaa esteitä, ja olisi hyvä kurkata ensin tulevaisuuteen, että tietäisit, onko ammatinvalinta sinulle sopiva vaihtoehto. Tähän artikkeliin on koostettu ammattikuvaajien näkemyksiä alaan liittyen. Kenties löydät niistä inspiraatiota omiin ratkaisuihisi.

Oletko riittävän hyvä kuvaaja

Hyvin moni valokuvaamisesta ammattia havitteleva pohtii mielessään yhtä kysymystä, eli onko hän riittävän hyvä. Mutta tämä on kuitenkin eri kysymys, kuin että onko hänen ottamansa valokuvat riittävän hyviä. Tämä on tärkeämpi kysymys, sinun täytyy tietää, kuinka käytät kameraasi ja kuinka muodostat kuvan sommittelun etukäteen mielessäsi. Saatko positiivisia kommentteja julkaistessasi kuviasi yleisölle ja antavatko muut valokuvaajat sinulle kannustavaa palautetta?

Jos et voi vastata näihin kysymyksiin myöntävästi, sinun täytyy luultavasti kehittää taitojasi. Mutta mikäli vastasit kyllä, sinä olet riittävän hyvä. Ja kehityt varmasti vielä lisää kartutettuasi lisää kokemusta. Lopulta tiedät itsekin olevasi varmasti riittävän hyvä, koska jokainen sinut palkannut rakastaa kuviasi. Kun ymmärrät ensin olevasi päteä, opit myöhemmin myös luottamaan itseesi enemmän. Aluksi saatat olla hyvinkin itsekriittinen, vaikka saisit hyvää palautetta ottamistasi kuvista. Opettele olemaan rehellinen itsellesi ja käsittele työtäsi muiden ihmisten näkökulmasta.

Oman tyylin hakeminen

Sinulla ei tarvitse olla aloittaessasi vielä omaa määrättyä tyyliäsi valokuvaajana, vaan tulet kehittämään sen matkan varrella. Et voi vielä tietää varmasti, mitä kaikkea tulet urallasi kohtaamaan, joten pysy avoimena yllätyksille. Tyylisi tulee vielä heijastamaan omaa ainutkertaista visiotasi, jota kehität koko elämäsi ajan, sekä kohtaamiasi kokemuksia. Tyylisi ja visiosi saattaa tuntua alussa heikommalta verratessasi sitä kokeneisiin valokuvaajiin, mutta jos kysyt heiltä, he kertovat varmasti joutuneensa kehittämään omaa tyyliään vuosien ajan. Sinun ei kannata ottaa tuhansien eurojen velkaa kaluston hankkimiseksi ja valokuvausammatin aloittamiseksi. Käytä sinulla jo olevaa laitteistoa parhaalla mahdollisella tavalla, se on luultavasti kykenevä parempaan kuin osaat kuvitellakaan. Tarvitset ammattimaista kuvaamista varten tietenkin hyvän kaluston, mutta monet uudet valokuvaajat ostavat liian kalliita ja käyttämättä jääviä kalusteita. Aloita hyvällä kameralla ja 50 mm linssillä ja päivitä ja laajenna kalustoasi kokemuksesi karttuessa. Vanhan sanonnan mukaan yksikään kuvaaja ei ole yhtä hyvä kuin yksinkertaisinkaan kamera.

Markkinointi

Et tarvitse ammattisi aloittamiseen omaa logoa, eikä ketään oikeastaan kiinnosta hieno logo. Kun ihmiset etsivät valokuvaajaa, logo ei ole asia, joka saa heidät palkkaamaan sinut. Käytä energiasi kasvattaaksesi ja esitelläksesi valokuviasi, ja jätä logo myöhemmäksi. Kun aloitat uraasi, sinun kannattaa käyttää kaikkia mahdollisia väyliä tuodaksesi itsesi julki ihmisille valokuvaajana. Käytä sosiaalista mediaa, verkostoitumista, suusta suuhun markkinointia ja tietenkin omaa verkkosivusi. Sinun ei kannata kuitenkaan huolehtia siitä, kuinka paljon tykkäyksiä keräät vaikkapa Facebook-sivullasi. Merkitseviä ovat sinut palkkaavat ihmiset, eivät ne, jotka klikkaavat tykkäysnappulaa sivustollasi. Uran alkuvaiheessa sosiaalinen media ja suusta suuhun markkinointi voivat olla tärkeitä tekijöitä asiakkaiden hankkimisen kannalta, mutta myöhemmässä vaiheessa monella valokuvaajalla merkityksellisin väylä on oma verkkosivusto. Luo itsellesi yksinkertainen sivusto, jossa esittelet valokuviasi ja kerrot ihmisille, miksi heidän kannattaa palkata sinut valokuvaajakseen.